Videoclips over ingewikkelde concepten

Videoclips over ingewikkelde concepten

De docent

Jan Aarts is hoogleraar experimentele natuurkunde (FWN) en lid van de Leiden Teachers Academy.

De uitdaging

Jan geeft het vak Klassieke Mechanica. In dit vak komt het concept ‘krachten en schijnkrachten’ aan bod. Dit is een concept dat studenten lastig vinden. Hij wilde conceptuele vraag achter het onderwerp introduceren, voordat ze het wiskundig gingen uitwerken.

De best practice

Jan vond een set Youtube filmpjes die de vraagstelling goed visualiseren met op het eerste gezicht tegenstrijdige opvattingen (zie onderaan deze pagina). Hij heeft deze filmpjes geïntegreerd in zijn vak en er toelichting op gegeven. Pas daarna heeft hij de wiskunde erachter toegelicht.

Het resultaat

Jan is erg tevreden met de inzet van de videoclips in zijn vak. Zijn studenten begrijpen beter dat er echte krachten en schijnkrachten zijn, en dat alles afhangt van de waarnemer. Ook de studenten zijn enthousiast: zij praatten na het college door over (schijn-)krachten en zochten zelf naar andere video’s die over dit concept gaan. 

Jan wil nu een standalone college maken die studenten op elk moment kunnen bekijken. Dat college moet de filmpjes bevatten en zijn uitleg daarbij over de boodschap ervan. Daarna wil hij de wiskunde erachter toelichten en hierbij oefenenopgaves bieden. Zo ontstaat er een nano Open Online Course (nOOC)! Daarnaast wil hij ook andere fundamentele concepten uit de natuurkunde op deze manier gaan uitleggen aan studenten.

De lessons learned

  • Zet videoclipjes in om een belangrijk nieuw of lastig concept toe te lichten
  • Integreer de videoclips in het college
  • Neem de tijd om goede filmpjes te vinden

Meer weten?

Wilt u meer weten over de toepassingen van videoclips in het onderwijs? Neem contact op met uw ICTO-coördinator. Uw ICTO-coördinator kan u verder helpen.

Benieuwd naar de videoclips? Bekijk ze hieronder!

Filmpje over het Coriolis effect

Filmpje over de centrifugaal kracht

Filmpje over de schijn van centrifugaal kracht

Filmpje over de schijn van het Coriolis effect

ICTO Programma Universiteit Leiden
071 - 527 3174 | icto@leidenuniv.nl
Rapenburg 70, 2311 EZ Leiden